Защитата на ген. Ратко Младич поиска отвод на двама от съдиите

Според адвокатите има конфликт на интереси

Защитата на обвинения във военни престъпления бивш командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич поиска смяна на двама от съдиите в трибунала заради пристрастност, съобщи синът на генерала. Защитата на Младич е поискала смяна на съдиите Алфонс Ори и Кристоф Флюге, тъй като и двамата се намират в конфликт на интереси. 

Те публично са заявявали, че Младич е виновен по време на делата срещу ген. Станислав Галич и ген. Здравко Толимир. По-рано защитата на Младич, недоволна от работата на лекарите към Международния трибунал за бивша Югославия, в продължение на две години се опитваше да получи от наказателния съд разрешение подсъдимият да бъде прегледан от руски специалисти в медицинския център „Бакулев”. 

Ген. Ратко Младич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушение на законите за водене на война в Босна и Херцеговина в периода 1992-95 година. Делото срещу него започна на 16 май 2012 година. По време на войната ген. Младич командваше армията на босненските сърби. Той се укриваше 16 години от международното правосъдие и беше арестуван от сръбските власти през 2011 година.