Турция даде първа жертва в Сирия

Това е първият загинал турски военен в започнала тази седмица операция

Турски медии съобщават за стрелба срещу два турски танка, участващи в офанзивата в Северна Сирия.

Турски войник е бил убит и трима са ранени, след ракетен обстрел срещу турски танк близо до сирийския град Джараблус, предаде Ройтерс.

Това е първият загинал турски военен в започнала тази седмица в северна Сирия операция "Щитът на Ефрат", която е насочена срещу Ислямска държава, но и срещу кюрдските сили в района.

Според турски военни, ракетата е изстреляна от сирийска територия, контролирана от кюрдските милиции "Сили за защита на народа", допълва БНР.

Те са били ударени в района на град Джараблус, който в сряда подкрепяните от Анкара бунтовници и турската армия отнеха от "Ислямска държава".

Бунтовническа фракция, съюзена със сирийските кюрди, предупреди, че действията на турската армия водят „до опасна ескалация“ на обстановката в Северна Сирия, съобщи Ройтерс. Представител на фракцията, наречена „Военен съвет на Джараблус“, твърди, че турската авиация е ударила село Амарна, при което са загинали мирни жители. Кюрдската администрация съобщи за сблъсъци между бунтовници и турски танкове в района на селото, което се намира на 8 километра южно от Джараблус. Кюрдска милиция не е взела пряко участие в боевете.

Протурските бунтовници в Джараблус съобщиха, че се бият с кюрдите южно от града, но отрекоха в боевете да участват и турски войски.