Юнкер отговаря на Борисов: ​И ние сме недоволни

Солидарността не е само концепция, но конкретен инструмент за решаване на кризата, заяви говорител на шефа на ЕК

И ние сме недоволни от начина, по който държавите си сътрудничат за решаването на проблема с незаконните имигранти, но решението може да е само европейско. Това заяви днес говорител на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод на коментарите на премиера Бойко Борисов, че в ЕС цари "абсолютна несолидарност", която го подтиква към търсенето на двустранни договорки с Турция.
"Ясно е, че ситуацията не е задоволителна и именно заради това президентът и комисарят Аврамопулос настояват почти ежедневно всички да удвоят усилия да направят солидарността не само концепция, но конкретен инструмент за решаване на кризата", заяви говорител на Юнкер в Брюксел днес, цитиран от Само за последното денонощие жертвите на ало-bgonair.bg

.Той добави, че "солидарността е ключов компонент за решението на кризата и всички предложения за решения на Комисията, се основават на нея".
Говорителят подчерта, че кризата засяга всички държави, а не само тези, които са по външните граници на Съюза: "Това е проблем, който можем да решим само заедно и той не може да бъде оставен само на случайността на географията".
От публикуваната стенограма на заседанието на МС вчера стана ясно, че Бойко Борисов търси двустранно решение с Турция, тъй като "не вижда в Европа перспектива за решение на този въпрос". Според българския премиер европейските държави панически започнали "да се спасяват поединично".
По повод заявленията на премиера днес базираният в Брюксел интернет сайт "ЕЮ Обзървър" констатира, че "България атакува ЕС" за бежанците и търси сближение с Москва.
  Цитира се мнението на премиера, че България харчи огромни средства, за да съблюдава европейските стандарти за бежанците и охраната на границите.
В същата статия се съобщава, че европейският комисар за разширяването Йоханес Хан е заявил пред австрийския вестник "Ди Пресе", че правилата за влизане в ЕС не подлежат на преговори. Турция трябва да ги изпълни всичките преди да може да влезе в Общността.
Хан отговаря и на обвиненията на президента на Турция Реджеп Ердоган, че Европа не изпълнява финансовите си ангажименти по споразумението за спирането на бежанците. Той заявява, че ЕС вече е изплатил €200 млн. на неправителствени организации, които работят с бежанците и е планирал още 2 млрд., но добавя, че "тези пари не са подарък за Анкара". Според него имало невярна презумция, че Европа просто ще си плати "без да задава въпроси".

"Съседите и партньорите не се заплашват един друг", казва Хан пред "Ди Пресе".

На 20 март влезе в сила споразумението между ЕС и Турция за спиране на бежанците. Според него Турция се задължава да спира незаконните имигранти към Европа и да приема обратно върнатите й от нея.
Срещу това ЕС обеща да свали шенгенските визи за турски граждани при изпълнение на всички критерии, да ускори преговорите за членството на Турция в ЕС и да плати до 6 млрд. евро за издръжката на двата милиона бежанци, живеещи в Турция.