САЩ за България: Винаги сме готови да защитим суверенните граници на съюзник от НАТО

Представители от НАТО съобщиха, че зависи от българските власти дали мисията ще бъде продължена

The Wall Street Journal съобщи, че изтребители на САЩ ще патрулират с българските ВВС през следващия месец. Операциите целят откриването на нов фронт в усилията на НАТО да сдържа руската военна агресия, пише, изданието цитиран от Фокус.

България излезе с план за общи военни патрули в Черно море по-рано тази година и шефът на българските военновъздушни сили подаде оставка в знак на протест срещу това, коментира вестникът.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев посочи, че мисиите ще започнат на 9 септември и ще продължат до 16 септември. 

Представители от НАТО съобщиха, че зависи от българските власти дали мисията ще бъде продължена.

Прессекретарят на командването на САЩ в Европа капитан Дани Ернандес заяви, че САЩ са провели тренировъчни и военни маневри в България между април и юни тази година. „Ние винаги сме готови да помогнем на съюзник от НАТО в защитата на техните суверенни граници", каза говорителят.

 и НАТО е засилило патрулирането си в Балтийско море и някои негови членове искат повече операции в черноморския регион, както и е одобрило разполагането на тренировъчна бригада в Румъния. Но засилването на операциите на Алианса в България е спорно, като членовете на правителството на страната са разделени относно това колко да бъде голяма ролята на военната организации в региона, пише изданието.