Юнкер притеснен: ЕС е пред провал на споразумението с Турция

Самият Ердоган също алармира, че има подобни опасения

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че има риск споразумението между ЕС и Турция за спиране на потока на бежанци към Западна Европа да бъде провалено.

"Рискът е висок. Успехът на споразумението досега е слаб. Президентът Ердоган вече даде да се разбере на няколко пъти, че би искал да го постави под въпрос", заяви Юнкер в интервю за днешния брой на австрийския в. "Курир", цитиран от АФП.

Ако това стане, "можем да очакваме мигрантите отново да започнат да прииждат в Европа", казва той.

Оспорваното споразумение, сключено през март между Турция и ЕС, успя да ограничи притока на мигранти, но неуспешният опит за преврат от 15 юли срещу Ердоган поражда опасения, че то ще бъде поставено под въпрос.

Чистката, която последва пуча в Турция, доведе до ареста на хиляди военни, полицаи и съдебни служители. В същото време стотици хора изгубиха работата си в основните турски министерства.

Три дни след неуспешния опит за преврат групата турски високопоставени служители, натоварени да контролират изпълнението на споразумението за мигрантите от гръцка страна, бяха отстранени, а техни заместници не бяха назначени.

Юнкер изразява "силна загриженост" от неотдавнашните събития в ЕС и особено в Унгария и Полша.

"В Полша действията на правителството са посегателство към правовата държава . . . Наблюдавам с безпокойство подготовката на референдум за мигрантите в Унгария", подчерта председателят на Еврокомисията.

"Ако се организират референдуми за всяко решение на Съвета на министрите и на Европарламента, то тогава правовата сигурност е в опасност", посочи Юнкер.