"Ислямска държава" пое отговорност за терористичния акт в Руан

Двама бойци на ИДИЛ са извършили нападението

Цяла Франция е в шок от атаката срещу църквата в Сент-Етиен-дю-Рувре, близо до севернофренския град Руан. 

Нападението е без съмнение терористичен акт, това потвърди френският президент Франсоа Оланд в изявлението си от мястото на драмата.

Заплахата остава много висока. Това, което преживяхме последните дни и дори години е война, обявена ни от групировката "Ислямска държава". Трябва да воюваме с тях с всички средства на закона, каза той.

"Ислямска държава" пое отговорност за терористичния акт, при която бе убит един свещеник, а друг заложник бе тежко ранен, предаде Ройтерс. Двама бойци на ИДИЛ са извършили нападението, съобщи агенция Амак, използвана от джихадистите.

Все още не е оповестена самоличността на двамата нападатели, които бяха застреляни от полицията, след като са успели да убият 84-годишния енорийски свещеник, нахлувайки в църквата по време на сутрешната меса. Ранени са още трима енориаши, единият от които е с опасност за живота. Полицията и екип на специалните части са реагирали незабавно на сигнала за атаката, подаден от монахиня, успяла да избяга от храма. Според свидетели нападателите са нахлули с ислямистки възгласи.

Многобройни са политическите реакции на гняв и съчувствие. Епископът на Руdн се завръща спешно от започващата световна младежка среща в Краков.