​Турция и Русия възраждат „Турски поток“

Възможен е прогрес в реализацията на проекта, заяви руският вицепремиер Аркадий Дворкович

Турция и Русия отново опитват да спазарят „Турски поток“, стана ясно след днешната среща на високо равнище в руската столица. Ще има ли възраждане на проекта, питат се анализаторите.

При добра воля на страните е възможен прогрес в реализацията на„Турски поток“, , заяви руският вицепремиер Аркадий Дворкович след разговорите в Москва с турския му колега Мехмет Шимшек, предадоха световните агенции.

„По „Турския поток“ Анкара потвърди откритостта си за възобновяването на диалога по тази тема. Днес министърът на енергетиката Александър Новак ще проведе консултации със своите колеги и по този въпрос“, посочи Дворкович.

Според него „при наличието на добра воля от страните може да напреднат бързо“, макар че проектът се намира на по-ранен стадий в сравнение с другите проекти за експортни газопроводи на Русия.

Руският представител заяви още, че е обсъждан и проекта за изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция. „Тук вече има движение. От турската страна се дообработва необходимата нормативна база. Ние се надяваме да се движим достатъчно бързо“, поясни Аркадий Дворкович