Сирия обвини Франция в убийството на 164-ма невинни в Тохар

Според Башар Джаафари ударът бил нанесен на 19 юли като отмъщение за атентата в Ница пет дни по-рано

Френски бойни самолети унищожили при бомбардировка 164-ма мирни жители в сирийското село Тохар. Обвиненията бяха отправени от постоянния представител на Сирия в ООН Башар Джаафари, предаде Нюз.Ру.

Въпросът бе засегнат и от руския представител Виталий Чуркин.

До този момент обаче тези твърдения не могат да бъдат потвърдени от други източници, освен сирийските и руските. По тази причина информацията на Нюз.Ру буди известни съмнения.

Според Башар Джаафари ударът бил нанесен на 19 юли като отмъщение за атентата в Ница пет дни по-рано.

В Тохар се укривали бойци от "Даеш" ("Ислямска държава"), срещу която се борят както Западът, така и сирийските власти с подкрепата на Русия. По време на френските удари обаче джихадистите вече били напуснали селото. Те научили, че френският президент Франсоа Оланд издал заповед районът да бъде бомбардиран.

"Жертвите са двойно повече, отколкото в Ница. Френският президет искаше да си отмъсти", заявил Джаафари снощи на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Виталий Чуркин поискал разяснение за случилото се в Тохар, твърди ТАСС. Френският му колега Франсоа Дьолатр не коментирал информацията. Представителката на САЩ Саманта Пауър заявила, че Вашингтон и неговите съюзници са готови да поемат отговорност за станалото, ако информацията бъде потвърдена.

Преди същото заседание обаче френският представител всъщност призова за незабавно прекратяване на огъня в Алепо, където бяха бомбардирани 4 болници, а 16 цивилни бяха убити от варели бомби. Информацията за трагедията бе разпространена вчера от Сирийската обсерватория за човешки права.

Франсоа Дьолатр сравни ситуацията във втория по големина сирийски град с тази в Сараево по време на войната в Босна. Той заяви, че Съветът за сигурност просто не може да допусне подобни военни престъпления да се случат отново.

По-рано този месец правителствените сили в Сирия отрязаха напълно Алепо от външния свят, като блокираха достъпа на хуманитарни помощи.

"Сирия и нейните съюзници са решени да обсадят, уморят от глад и бомбардират Алепо, докато постигнат военната си цел - да изкоренят опозицията. Затова е цялата обсада", каза Дьолатр пред журналисти.