ЕС обсъжда "извънредна спирачка" за притока на мигранти във Великобритания

Лондон ще може да запази достъпа си до европейския единен пазар.

Европейски дипломати обсъждат възможността Великобритания да получи по-големи отстъпки от Брюксел по отношение на свободата на движение на хора, като една от тях е въвеждането на „извънредна спирачка“ за притока на мигранти, която да действа за период до седем години.

Според източници на "Гардиан", независимо от първоначалното несъгласие на Франция, идеята за извънредна спирачка се обсъжда и нейният период ще е значително по-дълъг от този, който предишният премиер Дейвид Камерън успя да договори по време на преговорите си с Брюксел. 

Ако подобно споразумение бъде наложено, то ще отговори на притесненията на някои кръгове в британското общество за притока на мигранти, като в същото време ще позволи на Великобритания да има пълен достъп до единния европейски пазар. 

И въпреки че този план би бил приет с неодобрение в редица държави като Франция, Полша и други страни от Източна Европа, то предложението ще ограничи икономическия шок от „Брекзит“ за европейската икономика като запази Великобритания в единния пазар и смекчи политическите щети върху Европейския проект, които биха произлези от пълното излизане. 

Ако подобно споразумение бъде прието, то това ще означава, че Великобритания все пак ще трябва да има някакъв принос към бюджета на ЕС, въпреки че той би бил значително по-малък от досегашния.

В същото време обаче Лондон ще загуби мястото си на масата за преговори в Брюксел, когато се обсъждат правилата на единния пазар. 

Според европейски дипломати и съветници ЕС трябва да се опита да задържи Великобритания в единния пазар, стига да е възможно, без обаче да сключва толкова добра сделка, че да предизвика отцепничество и в други държави от съюза.