Турция назначава три хиляди нови съдии и прокурори

Ще запълнят овакантените работни места на служители, отстранени от постовете им след опита за преврат

Анкара ударно назначава нови магистрати и учители. Така попълва дупките след масовите политически уволнения в тези сфери.

Три хиляди нови съдии и държавни прокурори ще бъдат назначени в Турция, за да запълнят овакантените работни места на хилядите служители, отстранени от постовете им след опита за преврат на 15 юли, съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от ДПА.
"Няма да бъде причинено неудобство на нашите граждани. Взимаме мерки да се погрижим за това", каза Боздаг в интервю за телевизия Канал 7, цитирано от БТА.
Правосъдният министър уточни, че правителството вече е било насрочило 1500 изпити през ноември за бъдещи съдии и прокурори. Този брой е бил удвоен в светлината на "скорошните развития", каза той.
Вчера министърът на образованието Исмет Йълмаз съобщи, че Турция планира да назначи над 20 хиляди учители, които ще заменят колегите им, уволнени по подозрение в подкрепа за мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти подозират, че стои зад опита за преврат.