Бивш зам. командващ на НАТО: Путин подготвя мълниеносно завладяване на Източна Европа

Независимо от санкциите на Запада, руската армия все още може да се счита за застрашаваща

Русия има вече готови планове и потенциал за реализиране на план по завладяване на Източна Европа. За това бие тревога висш британски офицер в доклад, наречен Arming for Deterrence (Въоръжаване с цел сдържане), предоставен на аналитичния център „Атлантически съвет”, съобщават медии от Острова.

 „Очевидно Русия е способна да удиви Запада с разрушителни последствия за Източна Европа и фатални за самия Алианс”, заявява той
Владимир Путин подготвя руските войски за мълниеносно завладяване на Източна Европа , цитира го Express. 

Генерал Ричард Ширеф, бивш заместник на Върховния главнокомандващ на ОВС на НАТО в Европа счита, че ако всички членове на НАТО не отговорят на заплахата, то последствията могат да се окажат „фатални” за Алианса.
За последната година и половина, според Ширеф, Русия станала още по-агресивна във военен план, тъй като Путин се опитва да отвлече вниманието на хората от проблемите в икономиката на страната. Независимо от санкциите на Запада, руската армия все още може да се счита за застрашаваща.

В доклада Ширеф твърди, че Владимир Путин може с лекота „да измисли предлог, който да се впише в неговата пропагандна гледна точка”, за да оправдае войната със Запада. Например Москва може да нахлуе в Полша, за да „изпревари удар на НАТО” или да „защити достъпа до Калининград”, предупреждава генералът.

„Даже ако сега Москва няма намерение незабавно да отправи на НАТО пряко предизвикателство, това може неочаквано и за един час да се измени” – пише в доклада си Ширеф.


Най-голямата заплаха за НАТО, според него, сега е погрешният разчет от страна на Русия, че може да надиграе Алианса, поставяйки го пред свършен факт на територията на НАТО.

Като единствен начин Путин да бъде сдържан от „съблазънта” да превърне Източна Европа в зона на конфликт, Ширеф предлага съществено увеличаване на войските в Полша.