Експерт: Британците се самопростреляха в крака

Икономика може да изпадне в рецесионна спирала

Потребителското доверие във Великобритания е на 21-годишно дъно, което означава, че домакинствата намаляват рязко потреблението си. Магазините отичат спад на продажбите, което ще се отрази по цялата верига от производители, вносители, служители, доходи. И така икономиката може да изпадне в рецесионна спирала.

Британският паунд поевтиня до ново 31-годишно дъно спрямо щатския долар през изминалата седмица, като изгуби още 2.4% от стойността си. Като прибавим и 12-те процента от началото на годината, паундът се превръща в най-губещата сред 30-те най-търгувани валути, коментира д-р Петър Пешев, управител и инвестиционен консултант на "Бул Тренд Брокеридж", цитиран от "Стандарт".

Брекзит е еманация на популизма. Британците се самопростреляха в крака, тъй като са на път да омаломощят най-големия източник на доходи и заетост в страната. Ситито в Лондон дава работа на стотици хиляди финансисти и е домът на редица банкови и небанкови институции, като според различни оценки създава поне 25% пряко и косвено от годишния брутен вътрешен продукт на страната. Обезценката на паунда, предстоящата вълна от разпродажби на британски активи и преместването на централите на финансовите институции в рамките на ЕС, така че да извършват дейност в рамките на общността без нужда от прелицензиране и други усложнения, ще разрушат имиджа на Лондон като финансов център. Това ще доведе до загуба на много работни места и доходи, твърди експертът.

През изминалата седмица няколко големи фонда, инвестиращи в имоти, преустановиха обратното изкупуване на дялове от своите инвеститори заради вълната от поръчки за обратно изкупуване, което иначе би ги принудило да разпродават имоти на безценица.

Един от основните проблеми на британската икономика е не традиционно отрицателното салдо по текущата сметка, т.е. превишението на вноса на стоки и услуги над износа, ами входящите капитали, с които се финансира този дефицит и с които британските субекти задлъжняват към останалия свят. Брутният вътрешен дълг на Великобритания възлиза на 300% от БВП, като поне половината от него е на частните банки към останалия свят. Това е изключително висока стойност и освен доверие на чужденците към британската икономика представлява огромна отговорност и макроикономически риск.