​Кои са „Нощните вълци“ на Путин

Шефът на глутницата рокери - Хирурга е кавалер на Почетния орден на РФ, връчен му лично в Кремъл

Руският мотоциклетен клуб „Нощни вълци“ е създаден през 1989 году. Отначало в него членуват не повече от 15-ина души, които осигурявали охраната на рок-музиканти от така наречените „любери“.

Постепенно клубът се разраства, започва да организира невероятно мащабни за онези времена рок-концерти, партита, откриване и закриване на сезона. През 2007 година в клуба е установена строга вертикална властова йерархия, начело на която застава Александър Залостанов-Хирурга.

Независимо от това, че в целия свят мотоклубовете имат репутацията на хулигани, маргинали, които не се интересуват от политика, в Русия ситуацията е напълно противоположна.

Шефът на „Нощните вълци“, Хирурга 

е кавалер на Почетния орден на РФ, връчен му лично от Путин в Кремъл, член е на съвета на директорите на пропагандната телевизия "Звезда" и е активен участник в антиукраински акции.

„Нощните вълци“ се намират под прякото покровителство на Влаимир Путин, а интервютата на Хирурга са изпълнени с демонстрации на преданост към руския президент: „Аз съм готов да направя всичко, така че нито една гадина да не може да се докосне до президента“ или „За мен гарант на властта, опора и надежда е само Владимир Путин“.

А през юли 2012 година Путин закъсня с четири часа за среща с тогавашния украински президент Виктор Янукович, за да „покара“ с „Нощните вълци“ своя „Харли Дейвисън“

Клубът се ползва и с откритата покрепа на РБЦ в лицето на самия патриарх Кирил, а в последно време „вълците“ препочитат да се наричат „православни мотоциклетисти“.

През октомври същата година „Нощните вълци“ получават държавна субсидия в размер на 3,7 милиона рубли, за да „организират детски новогодишни тържества“.

От своя страна Залдостанов е собственик на мотоцентър, в който се намира нощният клуб Sexton, ресторант, бар и хотел, което му носи нелоши доходи.

„Вълците“ бяха сред първите, подкрепили плановете на Путин за 

завземането на части от Украйна

По време на незаконната анексия на Крим „Нощните вълци“ охраняваха сградата на Севастополската администрация, за да не допуснат да бъде щурмувано от проукраински активисти.

По думите на Залдостанов, първата барикада и КПП в Луганск са посторени от „вълците“.

В Русия пък те организираха така нареченият „Антимайдан“.

Заради подкрепата на кремълската политика през декември 2014 година САЩ наложиха на „Нощните вълци“ и персонално на Залдостанов икономически санкции, забранено им е да влизат на територията на страните от ЕС и САЩ, а през февруари 2015-та и в Канада.

На 10 април 2015 година „Нощните вълци“ съобщиха, че имат нмерение да извършат мотопробег, посветен на годишнината от победата във Втората световна война по маршрута Москва – Минск – Брест – Вроцлав – Бърно – Братислава – Виена – Мюнхен – Прага – Таргау – Карлсхорст – Берлин.

На 24 април полските власти официално съобщиха, че на „вълците“ е забранен достъп до полска територия, а Хирурга обяви, че няма намерение да променя маршрута си.

Няколко дни по-рано, на 16 април германският вестник „Ди Велт“ съобщи, че властите на Берлин няма да допуснат „вълците“ до града, а визите им са анулирани.

Руското министерство на външните работи реагира ведна на решението на Полша и го нарече „неадекватно“, а министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу написа в профила си в Twitter:

„Явно през Полша трябва да минем с танкове! Успех, „Нощни вълци“!

gordonua.com

Превод: Faktor.bg