Камерън разкри при какви условия Великобритания ще напусне ЕС

С две думи - Лондон иска меда на ЕС, но без жилото - мигрантите

Британският премиер Дейвид Камерън поиска след раздялата с Европейския съюз "най-близките възможни отношения" в областта на търговията и сигурността. По думите му Великобритания не обръща гръб на Европа и възприема страните членки, като свои приятели, съюзници и партньори.

"Великобритания ще напусне ЕС, след като така решиха британците на референдума, но аз искам този процес да протече възможно най-конструктивно и се надявам и резултатът да бъде възможно най-конструктивен", каза Камерън в Брюксел, където по-късно във вторник ще участва, вероятно за последен път, в среща на лидерите на европейските страни.

В навечерието на срещата обаче позициите на Великобритания и на останалите страни членки коренно се разминават по два ключови въпроса.

Поне два са ключовите въпроси, по които се разминават Лондон и ЕС

Единият въпрос е свързан със задействането на процедурата по напускане на ЕС, което може да стане единствено чрез официално уведомление на страната, взела това решение. Четири дни след референдума Лондон все още не е обявил кога официално ще оповести решението си и дава непрекъснати сигнали, че възнамерява да бави топката и да се опитва предварително да издейства възможно най-добри условия за себе си. Тази позиция обаче явно се разминава със становището на европейските лидери.

Вторият въпрос е свързан по същество с бъдещия статут на Великобритания в отношенията й с ЕС. Този статут тепърва ще бъде обект на преговори след влизането в сила на процедурата по чл. 50, но от сега се очертава основната разделителна линия. Както става ясно от изявлението на Дейвид Камерън при пристигането му в Брюксел, а и от изказванията на евентуалния негов наследник на премиерския пост и доскорошно лице на кампанията за Брекзит Борис Джонсън, Лондон се надява да запази непроменен достъпа си до единния европейски пазар, като същевременно ограничи правото на свободно движение на европейските граждани на своя територия.

Тази идея също среща категорично отрицание, което във вторник бе ясно формулирано от германския канцлер Ангела Меркел.