Кристалина Георгиева: На Великбритания може да й излезе по-скъпо извън ЕС

Според нея, разочарованието на хората идва и от многото кризи през последните 7-8 години, а има и вина на политиците, които не са успели на достъпен език да обяснят нуждата от съюза пред външните заплахи

"Първата ми реакция от резултатите от референдума във Великобритания беше шок – той ще има големи последици за Великобритания, за Европейския съюз, и за целия свят. Сега трябва да осмислим решението и то да се изпълнява разумно", призна пред бТВ зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Георгиева прогнозира, че на Великобритания може да й излезе по-скъпо да е извън ЕС, ако се ползва от вътрешния му пазар, защото в момента Норвегия, която не е член на ЕС, плаща на съюза по 107 евро на глава от населението, а Великобритания плаща членски внос 77 евро на човек.

Тя смята, че една от причините за този изход от референдума е, че по-възрастните и хората извън големите градове не усещат или не осъзнават предимствата от членството в ЕС. 

Според зам.-председателят на ЕК разочарованието на хората идва и от многото кризи през последните 7-8 години, а има и вина на политиците, които не са успели на достъпен език да обяснят нуждата от съюза пред външните заплахи – конфликти, климатични изменения и др.

"Плановете на Европейската комисия са да организира изпълнението на този член, който определя излизането на една държава от ЕС", каза Георгиева. 

Тя напомни, че Великобритания е първата държава, която ще напусне съюза. 

"Загубихме член на наш семейство и трябва да си дадем сметка защо това се случи", коментира още зам.-председателят на ЕК.

По думите й Великобритания може да избира между това да използва предимствата на вътрешния пазар в Евросъюза, за което ще трябва да плаща или да стане трета страна за пазара, което ще отнемем доста години преговори.

Кристалина Георгиева смята, че българите във Великобритания няма от какво да се притесняват, защото до излизането на страната от съюза има минимум 2 години. Тя не вижда и проблеми за бюджета на ЕС, който е разписан от 2020 г.

Тя уточни, че следващите седмици ще стане ясно дали ще има промени в българското председателство на ЕС, което по план трябваше да е в първите шест месеца на 2018 г.