Македонският президент пак видя чужд заговор срещу Македония

Трябва да се знае, че бяха мобилизирани и определени престъпни групи, както и бивши затворници, за да предизвикат безредици и насилие в държавата, заявява още македонският държавен глава

"От самото начало на кризата приятелски държави и техните служби ни информираха за това, което ни очаква и което предстои да се случи у нас", твърди македонският президент Георге Иванов в интервю за скопския вестник "Дневник" по повод скандалите и протестите, които вече близо година разтърсват Македония.

"Тези, които смятаха, че могат да предизвикат насилствени действия, които са в противоречие с Конституцията и законите на страната, подцениха собствената си държава, нейните институции и служби. Освен, че сме непрекъснато информирани от партньорските служби, но и лично на мен няколко президенти ми съобщиха подробности за подготвения сценарий за Македония и за това, което тепърва предстои да се случи", твърди той.

"Имаме информации и от нашите служби, които в момента не мога да споделя публично. Трябва да се знае, че бяха мобилизирани и определени престъпни групи, както и бивши затворници, за да предизвикат безредици и насилие в държавата", заявява още македонският държавен глава. 

Иванов съобщава, че властите в Скопие имат подробна информация за лицата, които по време на мигрантската криза са подсигурявали логистична подкрепа за нелегалните мигранти, както и апартаментите, където били настанявани т.нар. доброволци. 

"Имаме точни данни за 72-ма души - активисти, които се представляваха като журналисти и нахлуха на македонска земя от Гърция с огромна група мигранти, когато имаше и удавени хора в реката. Тогава разкрихме и техните партньори в Македония. Доказано е, че тези организации са участвали в унищожаването на приемната на президента в центъра на Скопие. Техният гняв може би идва от факта, че затворихме границата и установихме тотален контрол над мигрантския коридор и по този начин сме им попречили да изкарват още пари от грантовете, които получават", коментира още Иванов.