Вече над 1 млн. британци искат нов референдум за ЕС

Британските законодатели са задължени да разгледат всяко искане, събрало над 100 хил. подписа.

Малко повече от 24 часа по-късно, над 1 млн. души са се подписали в интернет петиция за провеждането на повторен референдум по темата. Подписалите се искат ново правило, съгласно което ако гласовете „за” или „против” са по-малко от 60% при 75% избирателна активност, трябва да има нов референдум.

Напливът на желаещи да се подпишат беше толкова голям, че временно блокира сайта на парламента. Британските законодатели са задължени да разгледат всяко искане, събрало над 100 хил. подписа.

Хората подписали петицията са предимно от райони, които са гласували за оставане в Европейския съюз.

Вариантът за втори референдум раздели социалните мрежи на два лагера, като част от британците смятат, че страната ще стане за смях ако правителството допусне второ гласуване.

Лагерът на поддръжниците на втори референдум припомня, че главният застъпник за брекзит Найджъл Фараж заяви през май месец, че ще настоява за втори вот ако резултатите не са категорични.

„При евентуален резултат на референдума 52-48 смятам, че работата ще е несвършена. Ако едната страна спечели категорично с две трети мнозинство – това е краят”, заяви тогава Фараж. Той не спомена нищо по темата вчера, когато обяви 24 юни за „Ден на независимостта”.

Появи се и петиция за обявяването на Лондон за независима държава, която също събра хиляди подписи. Близо 60% от жителите на британската столица подкрепиха оставането в Евросъюза, в ярък контраст с останалата част на Англия.

Резултатът от референдума предизвика и протести. Група младежи изразиха недоволството си пред резиденцията на премиера на „Даунинг стрийт” 10. 

Демонстрантите скандираха „Без граници! Без Борис!”, визирайки бившия лондонски кмет Борис Джонсън, който бе един от най-пламенните агитатори на Брекзита.

В източен Лондон митинг в подкрепа на мигрантите прерасна в проевропейски протест. „Европа е символична ценност, с която всички сме израснали. Осъзнаваме последствията от Брекзита, както и факта, че възрастните предрешиха бъдещето ни”, смята един от протестиращите.

Подобни прояви имаше в Глазгоу и Единбург. Шотландия с население 5 млн. гласува за оставане в Евросъюза. Шотландският първи министър вчера обяви възможността за провеждането на втори референдум за отделяне от Обединеното кралство.

За отделяне заговори и северноирландската партия Шин Фейн, която лансира идеята за обединение с република Ирландия. Лидерите и на двете страни обаче засега отхвърлят подобна възможност.