По-малко власт за чиновниците в Брюксел и "гъвкав" ЕС?

Под натиска на брекзит Париж и Берлин са готови на такива стъпки

Германските и френските власти активно търсят нови пътища и ориентири за Европейския съюз. Заедно с останалите страни, основателки на ЕС, са готови да разгледат варианта „гъвкав съюз“, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 

Референдумът във Великобритания принуди Германия и Франция да се сплотят в търсенето на нови пътища за развитието на Евросъюза. 

"Европа днес се нуждае от ориентири", заяви ерманският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. 

Той подчерта, че именно Берлин и Париж носят главната отговорност за съдбата на организация. 

Щайнмайер и неговите колеги от Франция, Италия, Холандия, Люксембург и Белгия – петте други страни-основателки на ЕС, ще се съберат днес в Берлин, за да обсъдят излизането на Великобритания, както и документа за "гъвкав съюз". 

Той предвижда страните да не участват във всички интеграционни проекти на Евросъюза. В същото време в началния текст на документа, съставен от германската и френската страни, се отбелязва, че двете държави трябва да работят, за да не се повтори подобен сценарий, като този във Великобритания, и в други държави от ЕС. 

Неговият френски колега Жан-Марк Еро заяви, че общата цел на Германия и Франция е повишаването на ефективността на Евросъюза. 

При това не става дума да се увеличава властта на Брюксел. 

Резултатите от срещата на външните министри ще бъдат представени на 27 юни в Берлин на канцлера Ангела Меркел и президента Франсоа Оланд.