А. Ковачев: Камерън направи огромна политическа грешка

Сега ще си изпият горчивата чаша на лъжите, с които се стигна до този референдум, изтъкна Ковачев

Евродепутатите Андрей Ковачев, Европейската народна партия, Илхан Кючук, Алианс на либералите и демократите за Европа и Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти коментираха резултата от референдума във Великобритания.

"Резултатът е такъв заради самозабравянето на част от европейските лидери, които смятат, че могат да кажат на хората какво е правилно за тях и какво не е", заяви Джамбазки.

Според него, той показа сериозна липса на доверие във федералния път на ЕС и трябва да се предоговори формата на ЕС.

"Европейските лидери са националните лидери, не са паднали от Марс", опонира му Андрей Ковачев. 

Според него, резултатът от референдума е огромна политическа грешка на подалия оставка британски премиер Дейвид Камерън, който в годините назад е стоварвал всичко като вина на Брюксел и след това се е опитал в последните няколко месеца изведнъж да защитава членството на Великобритания в ЕС.

"Недъзите са еднакви за всяка страна членка. Ние сме пред огромни предизвикателства - миграция, тероризъм, климатични промени, конкурентоспособност на икономиката, но с всичко това можем да се справим по-добре заедно, отколкото всяка страна поотделно. Сега ще си изпият горчивата чаша на лъжите, с които се стигна до този референдум", изтъкна Ковачев.

Във връзка с опасенията на българите във Великобритания той отбеляза, че няма логика тези, които са в заварено положение, да се притесняват, но за новопристигналите, след като Великобритания напусне ЕС, третирането ще бъде както в трета страна.

"ЕС е по-силен, когато Великобритания е част от него. ЕС не е проблем за нас като суеверенни държави, той е решение", смята Илхан Кючук от Алианса на либералите и демократите за Европа.