В. Каролев: Великобритания може да не излезе от ЕС

Англичаните ще разберат, че ще изгубят много привилегии , смята експертът

"Не очаквам да има рецесия нито за Европа, нито за Великобритания. Ще има краткотрайни сътресения на финансовите пазари, но те няма да продължат повече от няколко месеца. По-сериозен ще е проблемът с Лондонската фондова борса", прогнозира пред бТВ икономистът Владимир Каролев. 

"За мен най-важният резултат от този референдум е, че не трябва да се поставят неща за национално допитване, чието гласуване зависи от емоции, а не се дължи на сериозен анализ и разум. Възрастните хора са гласували масово за излизане от ЕС, защото имат някакви хубави спомени от детството си. Другите, които са гласували за излизане, са тези на социални помощи. Те се притесняват, че българи и румънци ще им изядат помощите. Разбирам хората, които са гласували за излизането на Великобритания, защото в ЕС има проблеми и трябват реформи. Има много за какво да се критикуват чиновниците в ЕС", смята експертът.

"Аз допускам, че Великобритания може да не излезе от ЕС. Причините са много. Срокът за това е 2 години. Англичаните ще разберат, че ще изгубят много привилегии и че не всичко, което лети, се яде. Едно излизане на Лондон няма да е полезно нито за ЕС, нито за Великобритания", категоричен беше Каролев.