​Андрей Пионтковски: Кремъл е в паника, прилича на бункера на Хитлер през 1945

В Москва се разиграва треска като в култовия филм „17 мига от пролетта“

Това, което става в Русия показва, че в Кремъл цари паниката и бъркотията. Те са отражение на случващото се по висшите етажи на властта, отражение на класическата формула на Чърчил в съветската политика – схватка, която на пръв поглед изглежда ще завърши с шампанско за силните на деня, но според Чърчил винаги е обречена на неуспех. Това казва в интервю по телевизия V7v7v7 известният руски анализатор и яростен критик на режима на Путин Андрей Пионтковски. Той се позовава в анализа си на много информиран човек, какъвто е главният редактор на „Ехо“, който посочва, че много са кученцата, които се навъртат около Кремъл, но съревнованието между тях не е толкова за влияние, колкото за привилегиите да се закачат за първите във властта, с цел да не бъдат обвинени някога в предателство.

Но всичко това ние сме го виждали в култовия филм „17 мига от пролетта“, в бункера на Хитлер през 1945. Асоциация може да се направи с поведението на Песков, говорителят на Кремъл – опитите да бъде разобличен, неговите диви оргии, милионите долари които харчи, инспирират идеята, че той може да бъде уволнен от поста заради тази своя разпуснатост по време на някои от разходките си до Сардиния или Силиция.

По думите на същия много информиран човек преди анексирането на Крим е имало заседание в Кремъл, на което буквално всички присъстващи - и дипломати, и военни, и икономисти, и разузнавачи, са изразили своите съмнения и опасения за тази акция на Путин, но той не се е вслушал и е взел

еднолично решението за нахлуването в Крим

Тази паника и истерия е и заради отсъствието на стратегия, което създава известен разнобой между различните течения, които са около Путин. Има губернатори, които са готови да излязат на балкона и да възкликнат – как волно се диша в свободна вакханалия.

Освен това сега всеки час руската пропаганда обвинява Украйна, че се готви за мащабна военна операция. Но вие виждате какво става в Москва – отчаяно положение. Властта си дава сметка, че при една толкова мащабна операция, тя ще получи съответния отпор от страна на Украйна, която е подкрепяна и икономически, и политически, и военно от Запада. Но Украйна да прибегне към подобна тежка конфронтация, е нещо, което трудно може да се случи. Ключова е датата 24 август. И ако има провокация някаква, тя може би има само тактическо значение. Но не и стратегическо, защото Путин проигра тази възможност. Не е възможно да има военна ескалация по тази фондаментална причина, но преди всичко заради поведението на самата украинска общност и нейното противодействие и на второ място – заради факта, че той не дооцени реакцията на Запада. Путин шантажира ЕС с евентуален ядрен удар. Но тогава Западът разбра, че ако той стъпи в Украйна, следващата му цел ще бъде Прибалтика. В какво всъщност се състои руската пропаганда – ние не воюваме с Украйна, а на територията на Украйна. Ние 

воюваме срещу Запада и преди всичко срещу САЩ,

коментира анализаторът.

Според Пионтковски по отношение на политиката си със САЩ Русия е изпаднала в пълна безпомощност. А с поведението си Лавров предизвиква само смях. Дипломатът твърди, че от Америка постоянно пристигат сигнали, че САЩ иска да продължи контактите си с Русия. И ако Обама много настоява, то Владимир Владимирович непременно ще разгледа конструктивно това предложение. Само половин час по-късно от Вашингтон беше обявено официално, че няма никакви планове за евентуална среща на Обама с Путин. Това е просто признак на отчаяние, това е бункерът на Хитлер от 1945-та година, прави аналогии анализаторът.