Столтенберг: НАТО не иска нова Студена война с Русия

Стремежът е за постигане на по-градивни отношения с Москва

НАТО не иска да се връща към Студената война с Русия. Това заяви днес във Варшава генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и призова към по-конструктивни отношения с Москва, предаде ДПА.

"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването", каза Столтенберг в реч във Варшавския университет. "Целта ни е да имаме по-положителни и по-градивни отношения с Русия. Най-малкото трябва да работим за отношения, които да са по-предвидими", заяви той.

"В наш интерес е да разполагаме с канали за комуникация и политически диалог", добави Столтенберг.

Алиансът иска преди срещата на върха на НАТО във Варшава, която е през юли, да се състои заседание на Съвета Русия-НАТО.

Форумът на НАТО може да засили напрежението с Москва, тъй като лидерите ще обсъждат теми като разполагането на батальони на алианса в Полша и балтийските страни - Естония, Латвия и Литва, отбелязва ДПА.

Русия предупреди, че разширяването на НАТО на изток заплашва националната й сигурност.

Независимо от това след днешната си среща със Столтенберг полският министър на отбраната Антони Мачеревич представи разполагането на тези сили като вече твърдо договорено. "Днешният ни разговор потвърди, че в Полша, както и в балтийските държави ще има четири бойни групи, четири батальонни бойни групи, разположени на ротационен принцип", каза Мачеревич пред журналисти.

Очаква се , че числеността на тези групи ще е между 3000 и 4000 войници. Планира се също увеличаване на инфраструктурата, както и на вече разположената техника.

Многонационалното присъствие в този регион показва нашата решимост и укрепва нашия възпиращ капацитет, каза Столтенберг. "И понеже благодарение на него всеки потенциален агресор ще плати по-висока цена за евентуалните си действия, то ще има стабилизиращ ефект за границите на НАТО", каза шефът на НАТО.

По отношение на варшавската среща на високо равнище Столтенберг заяви, че тя ще се състои в при една "по-агресивна Русия, която сплашва съседите си", насилие в Северна Африка и Близкия изток, тероризъм, кибератаки и разпространение на балистичните ракети, предаде Асошиейтед прес.

Отговорът на НАТО е "най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от времето на Втората световна война".

На съвместната си пресконференция с полския министър на външните работи Витолд Вашчиковски Столтенберг посочи, че целта на засиленото присъствието на алианса на източния си фланг е предотвратяване, а не провокиране на конфликти, предаде ТАСС.

Вашчиковски напомни, че решението за това какви сили на НАТО ще бъдат разположени в Полша и балтийските страни ще бъде взето на срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел на 14-15 юни.

И Столтенберг, и Вашчиковски се изказаха за продължаване на диалога с Русия.