И бивша мис Турция осъдена на затвор заради Ердоган

Моделката Мерве Бюйюксарач е оскърбила публично Ердоган през август 2014 г., когато е споделила сатирична поема по негов адрес в социалната мрежа

Бивша „Мис Турция” беше осъдена на повече от година затвор заради обида по адрес на президента Реджеп Ердоган. Изпълнението на наказанието ще бъде отложено.

Моделката Мерве Бюйюксарач е оскърбила публично Ердоган през август 2014 г., когато е споделила сатирична поема по негов адрес в социалната мрежа „Инстаграм”. По това време сегашният президент все още е премиер на страната.

Изпълнението на присъдата й от 1 година и 2 месеца затвор ще бъде отложено, гласи още информацията от съда, без да се посочват детайли относно решението.

Поемата е сатирична адаптация на националния химн, публикувана преди това в турско хумористично списание.
Бюйюксарач, сега 27-годишна, печели конкурса „Мис Турция” през 2006 г., след което работи като модел и се появява в различни риалити предавания.

След като беше за кратко задържана от властите през януари 2015 г., тя призна, че е споделяла поемата, но не е искала да обиди президента. Това е поредният случай, в който журналист, обществена фигура или обикновен гражданин бива обвинен и осъден за обида срещу Ердоган.

През 1999 г. самият той е задържан от властите, докато е кмет на Истанбул заради рецитирането на поема с националистически и ислямистки характер. По това време той е обвинен в „подбуждане на религиозна омраза”.