Лавров: Анкара не бива да очаква от Русия "маслинена клонка на мира"

Рязка промяна в курса на Москва по отношение на Турция настъпи след свалянето на руския военен самолет

Позицията на Русия в отношенията с Турция си остава както преди: Анкара е длъжна да поднесе извинение и да компенсира загубите, нанесени в резултат на свалянето на руския бомбардировач на 24 ноември миналата година. Това  заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за електронното издание на в."Комсомолская правда", цитирано от ТАСС.

По думите на Лавров констатацията за това, че руснаците протягат на Турция "маслинова клонка на мира" /както отбелязаха някои средства за масова информация - бел.ТАСС/, поначало не е вярна. Въз основа на тази грешка започват да правят умозаключения как да оценяват тези действия, отбеляза министърът.

Той посочи, че Русия никога не е казвала, че ще подаде на Турция някаква маслинова клонка.

Лавров напомни, че президентът Владимр Путин в отговор на въпрос дали се предприемат някакви стъпки от страна на Турция за нормализиране на отношенията, отговори утвърдително. Той добави, че Путин е заявил, че руската страна е готова да разгледа тези стъпки, но първо Турция трябва да направи това, което е длъжна да направи.

Отношенията между Анкара и Москва се влошиха рязко, след като на 24 ноември турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 в района на турско-сирийската граница, пише БТА. Според Анкара самолетът е нарушил турското въздушно пространство, но министерството на отбраната на Русия твърди, че руският самолет се е намирал на сирийска територия и че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Турция.