10 дни преди Европейското по футбол Франция отново блокирана от протести

Спрени влакове, неработещ градски транспорт, стачка на авиодиспечерите - това със сигурност ще доведе до големи проблеми в страната

10 дни преди Европейското първенство по футбол, Франция отново е блокирана от протести. Днес към демонстрациите срещу трудовата реформа се присъединяват работещите в транспортния сектор.

Спрени влакове, неработещ градски транспорт, стачка на авиодиспечерите - така изглежда Франция в навечерието на Европейското първенство по футбол. Все още има и недостиг на гориво заради протестите в рафинериите.

Протестите на служителите в железниците започват днес. В четвъртък към тях се присъединяват работещите в градския транспорт, а в петък в стачката се включват авиодиспечерите. Това със сигурност ще доведе до големи проблеми в транспорта,

Протестите вече продължават от седмици, френският президент Франсоа Оланд обаче е категоричен, че няма да се откаже от трудовата реформа. Според него тя ще направи по-гъвкав трудовия пазар. Но синдикатите не са на това мнение. Според тях промените в трудовото законодателство отнемат от правата на работещите.

Трудовата реформа формално запазва 35-часовата работна седмица, но разрешава на фирмите да прибягват до алтернативни варианти като например 12-часов работен ден. Допуска се и 60-часова работна седмица при "извънредни обстоятелства".

Протести днес ще има и в съседна Белгия. Там заради орязани бюджети ще стачкуват работището в обществения сектор.