Меркел и Оланд отдадоха почит на жертвите край Вердюн

Лидерите на Франция и Германия отбелязват днес стогодишнината от най-дългата битка през Първата световна война - тази край Вердюн, където в продължение на десет месеца са загинали 163 000 френски и 143 хиляди германски войници, предаде Асошиейтед прес,цитиран от БТА.

Президентът Франсоа Оланд посрещна канцлера Ангела Меркел под проливен дъжд край германското гробище в Консанвоа, близо до Вердюн в Източна Франция. Днешната церемония започна с 45 минути закъснение, защото двамата лидери пристигнаха с автомобили вместо с хеликоптери заради лошото време.

Оланд и Меркел положиха венец, придружавани от четири германски и френски деца, след което посетиха за няколко минути гробището, където са погребани 11 148 германски войници.

Френският лидер държа чадър над Меркел, отбелязва Ройтерс.

Оланд и Меркел подчертаха, че Вердюн отправя послание за надежда, докато отбелязваха стогодишнината от една от най-кървавите битки от Първата световна война. "Името на Вердюн е символ на невъобразимата варварщина и абсурдност на войната, но също така и на уроците от нея и на френско-германското помирение", заяви Меркел, която беше приета в кметството на Вердюн - първият подобен случай с германски лидер.

"Вашето топло посрещане не беше нещо подразбиращо се за мен като канцлер на Германия. За мен това е голяма чест. Всички ние сме призовани да опазим жив спомена за Вердюн в бъдеще, защото само тези, които познават миналото, могат да извличат поуки от него", подчерта тя.

"Вердюн за пръв път се отличава не с миналото си на страдания, а с посланието си за надежда", заяви френският президент, който определи Вердюн като "столицата на мира".

"Вердюн е градът, който представлява едновременно най-лошото, мястото, където Европа се погуби преди 100 години, както и най-доброто, мястото, където градът беше способен да положи усилия, да се обедини в името на мира и на френско-германското приятелство. Да живее приятелството, духът на Вердюн!", каза Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

Очаква се двамата лидери да обядват заедно и по-късно да направят съвместни изявления, отбелязва Ройтерс. Оланд заяви по-рано тази седмица, че дискусиите ще се фокусират върху бъдещето на Европа, включително кризата с мигрантите, сигурността и възхода на популистките движения.

Отбелязването на годишнината от битката, продължила над 300 дни от февруари 1916 г. до декември 1916 г., е символ на близките връзки между Германия и Франция. Съседните страни отбелязват годишнината на съвместна церемония едва през 1984 г., което е нова стъпка към премахването на десетилетията недоверие и враждебност, запазили се след две световни войни. Снимката на тогавашния френски президент Франсоа Митеран и тогавашния германски канцлер Хелмут Кол, които си подават ръка на гробището Дуомон край Вердюн, стана символ на френско-германското помирение, отбелязва Ройтерс и припомня, че през същата година Европейският парламент приема договора за създаване на Европейски съюз и френско-германско споразумение за постепенното премахване на граничните проверки.

През 2016 г. обаче някои от тези основи изглеждат заплашени. Британският референдум за членство в Европа, насрочен за 23 юни, нарастването на броя на ислямистките атаки, най-голямата мигрантска криза след Втората световна война и бавното икономическо възстановяване засилиха напрежението вътре в ЕС и се появи перспективата за катастрофално разпадане на еврозоната, припомня Ройтерс.

"Това, което трябва да направим с канцлера, не е помирение - то е постигнато, а да кажем заедно какво искаме да направим за Европа в този конкретен момент", подчерта по време на церемонията Оланд, цитиран от АФП.