Шулц предупреждава Турция: Безвизовият режим може да се окаже под въпрос

Той определи заплахите на Ердоган като неадекватен политически инструнт

Турция трябва колкото може по-скоро да започне да изпълнява условията на Европейския съюз, защото в противен случай въвеждането на безвизов режим може да да се окаже под въпрос, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за немското издание Welt am Sonntag.

"Турция досега не е изпълнила важни условия за въвеждането на визови свободи. Ние очакваме Анкара да внесе изменения в законите за защита на данните и за борба с тероризма. Дебатите в турския парламент по тези изменения трябва да започнат незабавно", каза Шулц. В противен случай той не вижда как ЕС ще може да отмени визовия режим за турски граждани от октомври,

От Анкара нееднократно са заплашвали, че ще спрат да изпълняват постигнатото през март споразумение с Европейския съюз, ако от Брюксел не предприемат мерки за въвеждане на безвизов режим за турци. Подобни заплахи отправи и президентът Реджеп Ердоган. По думите на Мартин Шулц заплахите не са адекватен политически метод.

Все още южната ни съседка не е изпълнила всички 72 критерия за либерализиране на визовия режим за гражданите ѝ. От основно значение за ЕС е промяната на турския закон за борба с тероризма, който според европейските политици се използва за оказване на натиск върху медиите и опозицията в страната. Турция обаче категорично отказва да изпълни исканите изменения.