Ключов партньор плаши да събори новата коалиция на Нетаняху

Ключова партия от новоразширената коалиция на премиера на Израел Бенямин Нетаняху заплаши да я събори, ако не се изпълни искане, свързано с армията, съобщава „Франс прес”.

Партия „Еврейски дом” обяви, че ще гласува против разширяване на коалицията в парламента, ако исканията й не бъдат изпълнени. Религиозно-националистката формация държи 8 места в Кнесета – достатъчно, за да блокира предложението на Нетаняху за разширяване на коалиционния кабинет.

В сряда беше договорено да се разшири правителството. Ултранационалистът Авигдор Либерман поема поста на военен министър.

За понеделник е заплануван вотът в парламента. В Израел са на път да се сформира най-дясното правителство в историята на страната.

„Ние ще гласуваме против, ако въпросът не бъде разрешен”, каза правосъдният министър Шакед пред армейското радио. Айелет Шакед е от „Еврейски дом”.

Запитана дали има вероятност за нови избори заради казуса, тя отговори, че е възможно.

Партията настоява за създаване на военна свръзка към Съвета за сигурност – малък форум с участието на министри от кабинета, които решават въпроси от областта на сигурността, пише news.bg.

Нафтали Бенет, председател на „Еврейски дом”, твърди, че такъв пост е необходим, за да се избягва членовете на съвета да остават на тъмно при важни събития, посочвайки аспекти от конфликта с „Хамас” в Газа през 2014 година.

Не съм подготвен да умират войници, защото съветът не е бил уведомен заради егото на някой, написа той в социална мрежа, имайки предвид Нетаняху.