Le Figaro: Чрез православието Русия разбива единството на Европа и християнския свят

Няма съмнение, че руският президент и руският патриарх Кирил имат обща мисия в Гърция

Русия и Гърция споделят общи ценности, включително православието, заяви руският лидер Владимир Путин преди започналото вчера двудневно посещение в Гърция. Чрез използването на „религиозна дипломация” Москва иска да сложи край на единството на Европа срещу Русия, защото Гърция отдавна е против наложените от Запада санкции срещу Москва. 

Това пише в статия френският вестник Le Figaro, отбелязвайки и факта, че гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че укрепването на връзките между двете държави е „стратегически избор”.

„Владимир Путин е президентът на страна, където конституцията прокламира разделение на църквата от държавата. В същото време той е религиозна личност, вземайки под внимание заплануваното му посещение на Атон – едно от най-важните свещени места в православието”, се изтъква още в статията.

Вестникът пише, че руският президент и патриарх Кирил имат обща мисия по време на тяхното посещение в Гърция и то е свързано с отбелязването на 1000 години от създаването на руския манастир на Атон. Не е случайно и това, че руският патриарх ще се присъедини към Путин по време на обиколката на Атон днес.

„Алиансът между държавата и църквата започва да става все по-видим в Русия”, пояснява се още в статията.