Г-7: Излизането на Великобритания от ЕС ще обърка световната търговия и работните места

От Япония седемте страни предупредиха, че увеличаването на инвестициите също е застрашено

"Ако британците изберат да напуснат Европейския съюз, това ще представлява сериозна заплаха за световния растеж", посочва декларация от срещата на Г-7 в Япония. Седемте най-развити индустриални страни предупреждават, че евентуален Брекзит би обърнал световната тенденция за увеличаване на търговията, инвестициите и работните места.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обясни защо лидерите на останалите страни от Г-7 подкрепят оставането на страната му в Европейския съюз. Има реален икономически риск и това е възглед, споделян от страните, които са тук. Президентът Обама, премиерът Абе, както и други изразиха ясно мненията си. И когато го правеха, винаги правилно подчертаваха, че това е въпрос за британското общество. Мисля, че трябва да се вслушаме в приятелите си и в хората, които искат да сме добре, обясни Дейвид Камерън, който е начело на кампанията за оставане на Великобритания в Европейския съюз.

В декларацията, приета в края на срещата на Г-7, се подчертава също, че световният растеж е приоритет при справяне със заплахи за световната икономика и сигурност.