Блеър призна: Подценихме опасността от свалянето на режима на Саддам

Блеър каза, че Западът не е предвидил силите на дестабилизация, които ще запълнят вакуума, който възниква след свалянето на иракския диктатор

"Великобритания и САЩ дълбоко подцениха хаоса, който ще настъпи при свалянето на Саддам Хюсеин", коментира бившият британски премиер Тони Блеър в една от своите най-резки критики за нахлуването в Ирак.

В момент, когато Великобритания и светът очакват публикуването през юли на резултатите от разследването на войната, Блеър каза, че Западът не е предвидил силите на дестабилизация, които ще запълнят вакуума, който възниква след свалянето на иракския диктатор.

"Напълно подценихме силите, които действат в региона и ще се възползват от шанса в момента, в който свалим режима. Това е урок. Урокът не е сложен, той е прост: че когато свалиш от власт диктатор, на преден план излизат силите на дестабилизация – дали Ал Кайда от сунитска страна или Иран и неговите милиции от другата", каза бившият премиер. 

В същото време Блеър допуска, че Западът би трябвало и сега да се готви за изпращане на пехотни сили в Близкия изток, ако иска да победи "Ислямска държава".