​Foreign Policy Journal: Бокова взима щедри дарения от кървав диктатор

Замесиха шефа на ЮНЕСКО като лобист на Илхам Алиев

Името на шефа на ЮНЕСКО и български кандидат за председател на ООН бе замесено във връзки с диктатора на бившата Съветска република Азербайджан.

Сред международните лобисти на диктатора Илхам Алиев, Foreign Policy Journal нарежда и българката. Те имат „своята лоялност към него, каквато е корумпираната генерална директорка на ЮНЕСКО и кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова. Приела щедри дарения от страна на кървавия диктатор на Азербайджан, Бокова му предоставя възможност да използва платформата на ЮНЕСКО, за да тиражира информация с пропагандна цел“, пише изданието.

Според Foreign Policy Journal престъпленията на Алиев към населената с арменци област Артсак, по-известна като Република Нагорни Карабах, вместо да бъдат осъдени, те официално са прокламирани като „толерантност“ от някои американски правозащитници. Сред тях са лидерът на щата Ню Мексико – сенатор Мари Кей Папен, който много често лети до страната на Алиев, дори става спонсор на монументален паметник през 2015 г, давайки Азербайджан като пример за религиозна хармония. Защитник на Алиев е и сенаторът на Юта Жене Дейвис, който също обявява Азербайджан за толерантна държава, а законотворецът Айдахо представя специална резолюция в този дух, която обаче не е приета.

Не е случаен и фактът, че тези привидно безобидни изявления са последвани от завръщането на големите спонсори срещу пищни гуляи за сметка на Азербайджан, платени от диктатора. Сред тези лобисти на режима изданието поставя и Ирина Бокова.

Foreign Policy Journal определя като скандална подкрепата, която получават Алиев и страната му от представители на западните демокрации.

Превод: Георги Стоянов