Новият премиер на Турция бута страната към президентска република

Турция се нуждае от нова конституция и най-важната цел на правителството е да промени основния закон и да въведе изпълнителна президентска власт. Това обяви новият премиер на страната Бинали Йълдъръм малко преди турският президент Реджеп Ердоган да му връчи мандат да състави ново правителство, съобщи Ройтерс.

Смяната във властта идва в момент, когато Турция е изправена пред редица предизвикателства като подновения конфликт с кюрдските бунтовници, вълната от самоубийствени атентати и последиците от войната в Сирия. Страната изпадна в политическа несигурност след разрива в отношенията между Давутоглу и Ердоган. Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан обявиха, че Брюксел възнамерява да си сътрудничи с Йълдъръм.

По думите му ЕС трябва да сложи край на неяснотата по отношение пълноправното членство на Турция. Неяснотата засяга и въпроса за имигрантите, по който Анкара и Брюксел сключиха споразумение през март, каза още премиерът, смятан за един от най-верните хора на президента.