Раздор между Давутоглу и Ердоган, чака се оставка

Хипотезата за оставката на Давутоглу набра скорост след заседание на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието

Турският премиер Ахмет Давутоглу може да подаде оставка след среща с президента Реджеп Ердоган тази вечер. Седмичната среща между двамата е изтеглена с ден по-рано, пише "Хюриет". Хипотезата за оставката на Давутоглу набра скорост след заседание на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието. 

„Мога да напусна всяко работно място, но няма да разбия сърцата на моите приятели, с които споделяме една обща кауза. Ще се оттегля, ако е необходимо”, каза Давутоглу, цитиран от "Хюриет". Вниманието към днешната среща е предизвикано от факта, че в последно време близки до управляващата консервативна ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) твърдят за нарастващо напрежение между Ердоган и Давутоглу. Миналата седмица Централният изпълнителен Съвет на управляващата ПСР оряза пълномощията на Давутоглу, като иззе функциите му на ръководство върху местните структури.

Говорителят на ПСР Йомер Челик се опита да омаловажи факта, като заяви, че това е технически вътрешнопартиен въпрос. По времето, когато Ердоган бе лидер на ПСР, той ръководеше и местните структури. След издигането на Ахмет Давутоглу за лидер на ПСР, автоматично местните ръководства преминаха на подчинение на премиера, но миналата седмица му бяха иззети, припомня БНР. Напрежението в политическите кръгове на управляващата ПСР се отрази на финансовите пазари. Доларът, който запазваше относително ниско ниво, скочи от 2,70 на 2,87 турски лири за долар.