Главният прокурор на Бразилия иска разследване за корупция срещу Дилма Русеф

Сред новите обвиняеми лица личат имената на бившия президент Лула Да Силва и на трима министри от правителството на Дилма Русеф

Разследване за корупция срещу президента на Бразилия Дилма Русеф и още 28 политици от нейната партия - това поиска главният прокурор на страната от Върховния съд. Обвиненията са за участие в скандала с държавната петролна компания "Петробрас".

Сред новите обвиняеми лица личат имената на бившия президент Лула Да Силва и на трима министри от правителството на Дилма Русеф. Според говорител на Върховния съд искането на главния прокурор цели да включи политиците в основното разследване за корупция в държавната петролна компания "Петробрас".

Ако бъде прието, броят на замесените в процеса ще надхвърли 70 души. Сред обвиняемите се числят и представители на партията Бразилско демократично движение на вицепрезидента Мишел Темер.

Обвиненията срещу Дилма Русеф са за възпрепятстване на разследването по случая.

Решението на главния прокурор се базира най-вече на показанията на сенатора Делсидио Амарал от управляващата Партията на трудещите се, който беше задържан в края на миналата година за корупция и се съгласи да сътрудничи на следствието в замяна на смекчаване на присъдата си.

По думите на Амарал Русеф три пъти се опитвала да се намеси в разследването на корупционната афера в "Петробрас".