По примера на Великобритания: Социалисти и националисти искат "Чекзит"

Инициативата е предизвикана от възможното въвеждане на безвизов режим между ЕС и Турция.

В долната камара на чешкия парламент предстоят дебати за възможното провеждане на референдум за излизането на страната от ЕС, предаде ТАСС. Инициативата е предизвикана от възможното въвеждане на безвизов режим между ЕС и Турция. 

Предложението е направено от дясноцентристкото движение Национална коалиция "Изгрев" и бе подкрепено от 96 от общо 169 присъстващи на заседанието депутати.

"Недопустимо е една 75-милионна мюсюлманска държава, съзнателно сътрудничеща си с "Ислямска държава", да получи достъп до ЕС и до Чехия. ЕС отдавна вече не е обединение, защитаващо интересите на европейските граждани. То се превърна в диктаторска организация", заяви председателят на Национална коалиция "Изгрев" Мирослав Лидински.

Негови съпартийци отбелязаха, че целта им "не е да унищожават това, което е добро в ЕС, а да се спре самоубийствената политика на европейските елити".

Инициативата е била подкрепена също така от комунистите, от депутати от Гражданската демократическа партия и от някои депутати от действащата управляваща коалиция на страната.

Политолозите прогнозират, че изработването на закон за провеждане на референдум по въпроса за излизането на страната от ЕС няма да получи подкрепа в парламента, ако бъде представено за гласуване.