Испания даде зелена светлина за арести на мафиоти, близки до Путин

В списъка е дори настоящ руски вицепремиер и министри

Испания даде зелена светлина за арести на мафиоти, приближени до Путин, пише в. "Ел Мундо". Заповедта е издадена от съдията Хосе де ла Мата, който разследва дейността на Тамбовската и Малишевската мафии. Сред заподозрените фигурират и хора от обкръжението на президента Владимир Путин.

Заповедта е издадена от съдията Хосе де ла Мата, който разследва дейността на Тамбовската и Малишевската мафии, ръководени съответно от Генадий Петров и Александър Малишев. Всички са заподозрени в много тежки престъпления, изтъква магистратът. Тя е издадена въз основа на операция "Тройка" от 2008 г. Тогава в Испания били арестувани двадесетина души, сред които Петров и Малишев. В рамките на операцията проличала връзката на мафиотските групи с властта в Русия.

Един от най-важните хора, фигуриращи в новата заповед, е Владислав Резник. Той е смятан за основна фигура в мрежата за влияние, "оплетена" от Генадий Петров. В миналото Резник бе председател на парламентарната Комисия за кредитни институции и финансови пазари, както и член на Националния банков съвет на Русия.

Според съдия Де ла Мата Резник "извършва както законни, така и незаконни дейности (търговия с влияние, предоставяне на информация с предимство и други) пред най-висшите институции в Русия в интерес на Петров и на подчинената му организация". "Отношенията между Петров и Резник са и от икономически характер както в Испания, така и в Русия", изтъква юристът. Сред подлежащите на арестуване е и жената на мафиота Диана Гиндин.

Издирван е и генерал Николай Аулов - шеф на Главното управление на МВР в Централния федерален окръг, включващ столицата Москва. Мафиотските шефове използвали висшия военен, "за да правят постъпки пред най-висшите административни инстанции на Русия". Аулов използва властта си и разполага с доверени хора, за да сплашва или заплашва определени лица, които се опитват да навредят на Петров", се казва в мотивите на заповедта.

В списъка е и а Игор Соболевски. Той е бил зам.-председател на Следствения комитет към Прокуратурата на Руската федерация. Тази институция разследва особено тежки престъпления. Според испанската заповед Соболевски поддържа близки отношения и оказва услуги на Генадий Петров. Мафиотският бос бил редовно информиран за действията на силите за сигурност срещу организираната престъпност. А благодарение на него шефът на Тамбовската мафия "успял да проникне дълбоко в държавните структури на Русия".

След дейностите, извършвани от двамата мафиотски босове, са убийства, трафик на оръжие, изнудване, измами, фалшифициране на документи, търговия с влияние, подкупване на държавни служители, незаконни търгове, контрабанда, наркотрафик, престъпления срещу държавната хазна, източване на компании чрез измама, поръчване на побои и заплахи. Другите имена, свързани с мафиотските схеми, са тези на настоящия руски вицепремиер Дмитрий Козак и на бившия министър (1999-2008) Леонид Рейман, отговарял за технологиите, информацията и комуникациите. Последният бил съдружник в една от компаниите, собственост на Петров.