Върховният съд на Унгария даде зелена светлина за рефендума за квоти за мигранти

Виктор Орбан зае антиимигрантска позиция след ескалацията на бежанската криза

В Унгария ще се проведе референдум през септември или началото на октомври за това дали да бъдат приети бъдещи предложения на ЕС за квоти за презаселване на мигранти, съобщиха от пресцентъра на министър-председателя.

Виктор Орбан зае антиимигрантска позиция след ескалацията на бежанската криза през миналата година и се противопостави на плана на Брюксел, одобрен от повечето страни членки през септември, за преразпределяне на 160 000 мигранти, припомня "Ройтерс".
Унгария и Словакия започнаха съдебни дела срещу системата за преразпределяне на мигранти чрез задължителни квоти за страните членки.

На общонародното допитване унгарците ще трябва да отговорят на въпроса "Искате ли ЕС да наложи задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без одобрението на унгарския парламент", пише БТА. "От Брюксел идват все по-луди идеи. Изглежда, ЕС не се е отказал от плана за задължителните квоти", заяви на пресконференция Антал Роган, началник на кабинета на Орбан.

Унгарският Върховен съд официално разреши днес на правителството да организирареферендум за европейския план за разпределяне на бежанци в страните от ЕС. След като и парламентът на страната одобри провеждането на допитването, президентът Янош Адер ще насрочи дата за въпроса, който по думите на Роган е "проблем на националния суверенитет". За да е валидно допитването, избирателната активност трябва да е над 50%.

Унгария издигна телена ограда по южната си граница, за да спре мигрантите от Близкия изток и Северна Африка. Примерът й бе последван от още няколко югоизточни европейски страни, а наскоро Австрия обяви, чепланира да издигне защитно съоръжение по границата си с Италия.