Постигнаха "Великденско примирие" в Източна Украйна

Периодичните информации за нарушаването на споразумението в Минск не са спирали

„Великденско примирие” влиза в сила в размирните региони в Източна Украйна. Информацията за договорката беше оповестена от украинското президентство, както и от про-руските сепаратистки власти в областите Луганск и Донецк. 

Вчера от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обявиха, че бойните действия в Източна Украйна са нараснали значително през последните седмици. Именно под егидата на ОССЕ през февруари 2015г. в беларуската столица Минск беше постигнато примирие, което дава частична автономия на т.нар. Луганска и Донецка народни републики в рамките на Украйна. 

Въпреки това периодичните информации за нарушаването на споразумението в Минск не са спирали, като от началото на размириците през 2014 година в регионите са загинали 9300 души. Сегашното примирие ще обхване честването на православния Великден, Деня на труда (1 май) и Деня на победата над Нацистка Германия (9 май). „Инструкции за пълно спазване на прекратяването на огъня ще бъде доставена на всичките отговорни лица на терен”, гласи съобщение във „Фейсбук” на Дарка Олифер, говорителка на украинския президент Петро Порошенко. 

Официален уебсайт на властите в Донецката народна република също потвърди информацията, като допълни че представители на ОССЕ ще следят за спазването на примирието. Срещата между преговарящи от двете страни, на която е постигната договорката, обаче не е довела до разбирателство относно евентуална размяна на затворници