Белгия освободи заподозрян за атентатите в Брюксел

Разследващите все още издирват третия мъж от видеозаписа с терористите на летището

Соченият първоначално като участник в атентата на летището в Брюксел Фейсал Шефу беше освободен от белгийските власти поради липса на доказателства.  Разследващите все още издирват третия мъж от видеозаписа с терористите на летището, предаде БНР.

Досега се предполагаше, че човекът със светъл шлифер и шапка е арестуваният в четвъртък Фейсал Шефу - мъж от арабски произход, представящ се за журналист на свободна практика.
Федералната прокуратура на Белгия обаче потвърди, че той е бил освободен, въпреки, че часове по-рано белгийският министър по имиграцията Тео Франкен го нарече, "отблъскващ краен джихадист". Данните от разследването не са потвърдили, че именно Шефу е човекът от кадрите.

Поради тази причина полицията разпространи в интернет части от записа на видеокамерите на летището с издирвания мъж в опит да получи помощ от свидетели, които да го разпознаят.
От общо 9 арестувани в неделя при спецоперация на полицията, 6 бяха пуснати на свобода, а срещу трима са повдигнати обвинения в тероризъм.

Освен малките им имена: Абу Бакер, Мохамед и Ясин, разследващите не съобщават никаква друга информация за ролята им в терористичната мрежа.  Междувременно списъкът на жертвите на двете бомбени атаки се увеличи на 35 загинали, след като 4-ма от ранените невинни граждани починаха в болницата.