Давутоглу: Нашият подход за справяне с бежанската криза е "хуманитарен"

НАТО вече е разположила свои бойни кораби между Турция и Гърция, за да се противопоставят на нелегалния трафик

Турция ще връща обратно всички нелегални мигранти към Гърция, които залови в свои териториални води. Това заяви премиерът на страната Ахмет Давутоглу, който заедно с европейски лидери търсят решение на засилващият се бежански натиск. 

Договореностите с Гърция трябва да разубедят мигрантите в Турция да прибягват до услугите на трафикантите и да поемат към гръцкия бряг, обясни Давутоглу на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Ние се стараем да обезкуражим тези, които се опитват да пресекат турската граница, да ги спасим преди да я пресекат", каза Давутоглу.

Турският държавен глава определи новите си предложения към ЕС за справяне с кризата като "хуманитарен подход".

Държавните и правителствените ръководители на ЕС, събрани извънредно в Брюксел, в момента оценяват предложенията, които Давутоглу им направи днес на обяд. Той каза, че следващата им среща ще е на вечеря. Предложенията включват искания за удвояване на европейското кризисно финансиране за Турция на 6 милиарда евро, отваряне на още пет глави от присъединителните преговори на Турция и отпадане на визите за нейни граждани през юни, както и ЕС да приема по един бежанец пряко от нея срещу всеки икономически мигрант, който ѝ е върнал.

Турция вече подслонява 2,7 милиона бежанци, основно от Сирия и Ирак, в сравнение с 2,2 милиона преди три месеца, съобщи Давутоглу.

НАТО вече е разположила свои бойни кораби между Турция и Гърция и скоро към тях ще се присъединят съдове от флотите на Великобритания и Франция, каза Столтенберг. Те ще могат да действат включително в териториалните води на двете страни, за да се противопоставят на нелегалния трафик с разузнаване е наблюдение.

"НАТО няма да връща обратно лодки с бежанци. Ако обаче кораб на НАТО е близо до бедстващи хора в морето, сме задължени от международното право да помогнем на тези хора", каза Столтенберг.

Той и Давутоглу изразиха тревога от нарастващото по думите им руско военно присъствие в Сирия и в източното Средиземноморие.