Австрийски вестник с документи срещу ЕС: Готви се драматичен план за Балканите

Гърция ще приеме бежанци само срещу нови пари от съюза

Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. "Балкански мигрантски маршрут". Това пише в днешния си брой австрийското издание "Стандарт", цитирано от БГНЕС. Вестникът се е добрал до документа, който ще бъде обсъден на утрешната среща на Върха в Брюксел. Документът предвижда Гърция веднага да създаде 50 хиляди места за потенциални търсещи убежище - срещу това Атина ще получи помощ от ЕС. Мигрантите, които нямат шанс да получат убежище, ще трябва веднага да бъдат връщани в Турция, пише "Стандарт". Изданието подчертава, че маршрутът през Западните Балкани ще бъде закрит. "Нелегалната миграционна вълна по "Балканския маршрут" се прекратява. Този маршрут е закрит", пише в декларацията, която трябва да бъде приета на утрешната среща. 

ЕС планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза. Голяма част от мерките, които ще бъдат приети, се основават на споразумение, което трябва да бъде прието с Турция. Турция веднага трябва конструктивно да участва в контрола на външните граници в Егейско море и всички мигранти, които не могат да получат убежище в Европа, да ги приеме обратно, съгласно споразумението за реадмисия. В същото време се планира да бъде приет тристранен договор за реадмисия между ЕС и Турция, което да влезе в сила от 1 юни. Преди тази дата трябва да се действа на база на споразуменията на територията на Гърция. Планът предвижда и директно преселение на сирийските бежанци от Турция в страните от ЕС. За да се предотвратят последствията от затварянето на "Балканския маршрут" – струпването на хилядите бежанци – ЕС възнамерява да подкрепи максимално Гърция в този труден момент. Спешният план на ЕК за хуманитарна помощ ще бъде подкрепен от държавните и правителствени лидери на ЕС, което предвижда 700 млн. евро, 300 млн. от които са само за тази година (2016 г. – бел. ред.). 

Другата част от плана се отнася за сигурността и той предвижда спешно изпращане на служители на "Фронтекс" в Гърция, по границата с Македония и Албания. Вернер Файман, Ахмет Давутоглу и Ангела Меркел. Планът предвижда да започне функционирането и на първите приемни центрове, където бежанците ще бъдат регистрирани и подготвени за преразпределението в страните от ЕС. Най-късно до 1 април страните от ЕС трябва да изпратят служители на "Фронтекс", а Европол да подобри борбата срещу трафикантите на хора. На практика срещата на Върха утре трябва да позволи всички страни до края на годината да възстановят Шенген и вътрешния контрол на границите в Шенген да остане в миналото, се казва в документа, до който се е добрало австрийското издание. През 2015 г. Европа бе изправена пред най-голямата криза от своето създаване. Тя бе предизвикана от масовата миграция, която някои експерти сравниха с Великото преселение на народите. Основните маршрути, по които мигрантите пристигат в Европа, са през Средиземно море в Гърция и Италия. Най-натовареният е през Гърция. Властите в Атина не взеха никакви мерки за охраната на външните граници на Европейския съюз, с което предизвикаха вълна от недоволство в останалите страни-членки. 

Австрия дори заплаши, че ще поиска временно изваждане на Гърция от Шенген, след като заради действията на Атина зоната за свободно движение – едно от достиженията на ЕС – се оказа заплашена. Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа. В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година. Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема. 

През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които тръгнаха към Германия, отзовавайки се на поканата на федералния канцлер Ангела Меркел. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близките месеци експертите очакват нов пик. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на годината в ЕС са влезли над 130 000 мигранти. За да се опитат да го намалят повечето страни по т.нар. Балкански маршрут – Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори планират изпращането на армията, която да охранява вътрешните им граници.