​Разрушиха монумент на „Железния Феликс“ в центъра на Днепроджерджинск

Паметникът ще бъде съхраняван в Историческия музей на града заедно с други емблеми от времето на тоталитаризма

В центъра на Днепроджерджинск, Днепропетровска област, днес демонтираха паметник на съветския лидер Феликс Дзержински. Бронзовият монумент на „Железния Феликс“ бе свален от работници от комуналната служба в града, в изпълнение на решение на Общинския съвет в рамките на Закона за декомунизация, съобщава електронното издание inforesist.

Самият процес на разрушаване на паметника, продължил повече от 4 часа, се извърши в присъствието на много полицаи и местни жители.

Демонтираният паметника ще бъдат пренесен на площадка, която се намира в непосредствена близост до Историческия музей на Днепроджерджинск, където ще се съхранява заедно с други паметници от тоталитарния период, които са били съборени по-рано. Това обяви ръководителят на информационно-аналитичната служба на Днепроджерджинския градски съвет Юрий Бережная.

Паметник на Дзержински в Днепроджерджинск е открит през октомври 1967 година.

Припомняме, че на 15 февруари 2016 г., че Комитетът по държавно строителство, регионална политика и местно самоуправление към украинския парламент подкрепи инициативата да преименуването на Днепропетровск в Днепър в рамките на Закона за декомунизация.

По-рано пък, на 29 януари 2016 г. в Днепропетровск, в близост до централната гара, активисти събориха паметника на Григорий Петровски, съобщи кореспондент на „Украйна 112“.

Превод: Faktor.bg