Сирийската армия в офанзива към Рака, столицата на ИД

На практика споразумението за спиране на огъня в Близкия Изток боксува

Сирийската армия постигна първите си успехи от 2014 г. насам в крепостта на "Ислямска държава" (ИД), предаде Ройтерс. Правителствените сили са превзели позиции на границата между провинциите Хама и Рака през последните два дни, съобщи армейски източник от Дамаск.

"Това е знак за посоката на предстоящите операции срещу Рака. Като цяло фронтът към Рака е отворен, като се започне от Табка", уточни източникът.

Рака е столицата на ИД. А в Табка се намира военновъздушна база, превзета от джихадистите преди две години. Сега силите на Башар Асад са на 35 километра от нея.

Същевременно с офанзивата си към крепостта на ИД сирийското правителство се опитва да предотврати изпращането на саудитски сухопътни сили в страната.

Всичко това се случва малко, след като в Мюнхен бе постигнат известен пробив за Сирия. Представителите на 17 държави от контактната група се споразумяха по ключови точки – хуманитарна операция и прекратяване на огъня в рамките на една седмица. Това обаче не може да бъде считано за формално споразумение, тъй като не бе подписано от враждуващите страни - правителството в Дамаск и умерените бунтовници, борещи се за свалянето на режима на Башар Асад.

Споровете в Мюнхен продължиха. Първо Франция обвини Русия ,че бомбардира цивилни граждани. След това САЩ заявиха, че авиацията на Москва удря легитимни и подкрепяни от Запада бунтовници. Москва на свой ред отрече нападките и заяви, че примирието в Сирия по-скоро ще се провали, отколкото да успее. Руският външен министър Сергей Лавров даде шанс 49 на сто на прекратяването на огъня. Докато германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер - бе по-оптимистичен, като даде 51 процента.

Същевременно сирийските правителствени сили с подкрепата на руската авиация продължават да напредват срещу Алепо, части от който продължават да бъдат под контрола на бунтовниците.