Столтенберг: НАТО разполага със система за борба с хибридните заплахи в Европа

Oсем страни членки са подписали меморандум за съвместно закупуване от САЩ на авиационни бомби и ракети с прецизно насочване

НАТО е разработила система за противодействие на хибридните заплахи в Европа и ще си сътрудничи с ЕС в тази сфера, каза днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след двудневната среща на министрите на отбраната от НАТО, предаде ТАСС. 

Той отбеляза, че става дума за мерки за поддържане на стабилността на съюзническите държави като гарантиране на доставките на енергия, вода, храни, функционирането на техните комуникации, кибернетични системи и транспортна мрежа. На пресконференцията Столтенберг отказа да коментира настояването на Турция за създаването на зона, забранена за полети по турско-сирийската граница, подчерта ТАСС. 

Междувременно пресслужбата на НАТО разпространи съобщение, че осем страни членки - Белгия, Гърция, Дания, Испания, Норвегия, Португалия, Чехия и Холандия - са подписали днес меморандум за намерения по проект за съвместно закупуване от САЩ на авиационни бомби и ракети с прецизно насочване. По повод състоялата се днес министерска среща на комисията Грузия-НАТО Столтенберг приветства стремежа на Тбилиси да се присъедини към пакта. Той похвали успехите на Грузия по пътя на реформите, но отбеляза, че трябва да се направи още много, особено в областта на върховенството на закона. Столтенберг съобщи, че през май т.г. натовски инструктори ще започнат в Тбилиси курс по тактическа подготовка на грузински офицери. Генералният секретар повтори позицията на НАТО, че Русия държи под окупация част от територията на Грузия и прикани Москва да оттегли решението си да признае Абхазия и Южна Осетия за независими държавни субекти, пише БТА.