Европол: Джихадистите имат лагери в Европа, планират нови атаки в ЕС

Въпреки че няма доказателства, че терористите използват системно потока от бежанци, за да влязат в Европа, налице е реална опасност сунити от сирийската диаспора да станат податливи на радикализиране след пристигането си в Европа

Освен с тренировъчни обекти в Сирия джихадистите разполагат с по-малки лагери в страните от ЕС и в балканските държави. Според европейската служба обучението в лагерите позволява на вербовчиците на „Ислямска държава“ да тестват физическата подготовка и решимостта на желаещите да се присъединят към групировката. Засилва се тенденцията за „братски събирания“ – аналог на лагерите, каквито други религиозни движения поддържат от десетилетия, посочва доклад на Европол, цитиран от "Фокус". 

Европол очаква „Ислямска държава“ или вдъхновени от нея терористи да се опитат да извършат нови атаки с многобройни жертви в Европа, като особено заплашена е Франция. 

Службата отбелязва, че атентатът от 13 ноември в Париж е извадил наяве необходимостта от подобряване на обмена на информация между страните членки на Европол. 

Въпреки че няма доказателства, че терористите използват системно потока от бежанци, за да влязат в Европа, налице е реална опасност сунити от сирийската диаспора да станат податливи на радикализиране след пристигането си в Европа, предупреждава документът. 

Друго заключение на Европол е, че значителна част от чуждестранните бойци, които се присъединяват към водените от „Ислямска държава“ сражения, в миналото са били диагностицирани с психически проблеми – според някои източници това са около 20% от членовете, а според други - дори повече. В същото време около 80% имат съдебно минало, вариращо от малки простъпки до по-сериозни престъпления.