Уолстрийт джърнал: Бокова е враждебна към САЩ,Сенатът и Конгресът да проучат дейността й

Свекървата на Челси Клинтън подкрепяла българската за бъдещ генерален секретар

В кампанията си за Белия дом Хилари Клинтън заложи много на половата равнопоставеност и този въпрос е все по-популярен. Водещият кандидат за генерален секретар на ООН е българка с комунистическо минало и неприятелски за американските интереси действия, която е подкрепена от свекървата на Челси Клинтън, пише "Уолстрийт Джърнал", цитиран от Фокус.

Въпросната българка е 63-годишната Ирина Бокова, която от 2009 година е директор на ЮНЕСКО. По традиция ръководният пост на генерален секретар на ООН се дава на кандидати от различни региони на ротационен принцип и сега е ред на Източна Европа да поеме функцията, след като мандатът на Бан Ки-мун изтече в края на годината. Българското правителство може да номинира именно нея за поста, тъй като, освен ако не се появи някой силен опонент, опитът й в ООН ще я направи фаворит.

Бокова трябва да бъде проучена не само заради опита си в ЮНЕСКО. Трябва да припомним, че през 1984 година САЩ се оттеглиха от ЮНЕСКО след няколко години на антиамерикански настроения. Страната се върна в агенцията на ООН през 2003 година, като заяви, че институцията е променена. През 2011 година обаче под управлението на Бокова ЮНЕСКО се опита да прескочи мирния процес в Близкия изток и прие Палестинската автономия за свой член въпреки съпротивата на САЩ. Тогава Държавният департамент, който бе ръководен от Хилари Клинтън, бе принуден от американското законодателство да спре финансирането на ЮНЕСКО на стойност около 80 милиона долара годишно.

Ако следващият държавен секретар на ООН трябва да е жена от Източна Европа, има по-добра алтернатива – Кристалина Георгиева, която сега е заместник-председател на ЕК и е работила за Световната банка. Въпреки че не е нашият идеален кандидат – сред почитателите й е Джордж Сорос, тя не носи политическия „багаж“ на Бокова. Ако се надигне глобална съпротива срещу Бокова, настоящото дясноцентристко правителство в София може да номинира Георгиева.

Ролята на САЩ в целия този процес е от изключително значение. Нито един генерален секретар не може да бъде одобрен, ако Америка му се противопостави енергично. Президентът Барак Обама напуска след 11 месеца, а следващият държавен глава ще има нужда от лидер на ООН, който не е враждебен на американските интереси. Искаме да знаем каква е позицията на Хилари Клинтън относно кандидатурата на Бокова, а двете камари на конгреса може да решат да проучат нейния опит в България и ЮНЕСКО, завършва вестникът.