Сблъсъци и арестувани пред Централната банка на Русия

Кредитополучатели настояват за преизчисляване на дълговете им по курса на рублата от октомври 2014 г

Около сградата на Централната банка на Русия, на улица „Неглинная“ в Москва служителите на реда задържаха днес притежатели на ипотечни кредити в чужда валута, които организираха протест, предава кореспондент на „Дожд“.

Протестиращите са блокирали улица „Неглинная“, в района са пристигнали и няколко полицейски коли. Полицията е извела една жена в безсъзнание. Задържан е бил и координаторът на протестната акция.

Над 100 са недоволните блокирали Централната банка на Русия. По време на акцията са задържани четирима души, след което протестиращите са разпръснати.

Подобни акции на клиенти се организират почти ежедневно от притежателите на ипотечни кредити. Те се провеждат пред сградите и офисите на различни банки. Кредитополучателите настояват размерът на заемите им да бъдат преизчислен към курса на рублата, обявен от Централната банка на 1 октомври 2014 - 39.39 рубли за долар и 49,98 рубли за евро. Такава е и препоръка на Централната банка към останалите банки в Русия, но позицията й не е задължителна и това взривява напрежението. Глапорищата инфлация и ежедневно обезценяващата се рубла тласкат към фалит много от взелите кредити от търговски банки.

На 2-ри февруари, кредитополучатели се опитаха да проникнат в централния офис на "Райфайзенбанк", намиращ се на Смоленска-Сенная площад в Москва, но това доведе до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Превод: Faktor.bg