Централните банки на Франция и Германия искат общо финансово министерство на еврозоната

ЕЦБ не успява да изпълни задължението си да поддържа инфлация от 2% в еврозоната от три години насам

Европейската централна банка не може сама да гарантира дългосрочен растеж за еврозоната и затова е необходимо да се създаде общо финансово министерство на валутния съюз. Това мнение изразиха ръководителите на централните банки на Франция и Германия, цитирани от Евроактив.

ЕЦБ не успява да изпълни задължението си да поддържа инфлация от 2% в еврозоната от три години насам, а ниските цени на петрола, бавният икономически растеж, слабото кредитиране и скромният ръст на доходите във валутния съюз не подобряват перспективите. "Въпреки че монетарната политика е постигнала много за икономиката на еврозоната, тя не може да създаде устойчив икономически растеж", пишат ръководителите на Бундесбанк и Банката на Франция Йенс Вайдман и Франсоа Вилрой дьо Гало

Еврозоната се нуждае от решителна програма за структурни реформи, амбициозен инвестиционен и финансов съюз, както и по-добра рамка за икономическа политика, добавят още банкерите. Идеята за създаване на общо министерство за еврото се роди през 2011 г., като чрез него се цели засилване на координацията на националните политики след икономическата криза, която накара ЕС да отпусне стотици милиарди евро в помощ на Гърция, Ирландия и Португалия.

На практика, ако такова общо управление бъде създадено, държави - членки на ЕС, ще трябва да приемат все по-засилващо се съвместно вземане на решения в области, свързани с националните им бюджети и икономически политики. Крайната цел на този процес е обща хазна на еврозоната.