Македония вдига втора ограда по границата с Гърция

Според властите от началото на година в Македония от Гърция са пристигнали около 60 хил. мигранти

Македонската армия започна да изгражда втора ограда по границата със съседна Гърция и по-специално край кота 59. На това място пристигат всички мигранти от съседна Гърция. Македонските войници започнаха изграждането на втората телена ограда вчера сутринта. На практика се получават две огради с един малък тунел помежду им. Според македонското вътрешно министерство от началото на година в Македония от Гърция са пристигнали около 60 хил. мигранти.

В съботния ден в Идомени недалеч от македонския граничен град Гевгелия пристигнаха 69 автобуса с мигранти. През следващите дни се очаква увеличаване на мигрантския поток към Македония поради спирането на стачката на гръцките морски служители. Македонският министър на външните работи Никола Попоски съобщи, че няколко държави са предложили помощ за охрана на македонско-гръцката граница.

Унгария, Чехия, Словаки, Хърватия и Сърбия са сред страните, които са предложили помощ при изграждането на центъра на регистрация. "Няколко държави изразиха желание да изпратят лодки, полицаи и оборудване", каза още Попоски. "Най-важното нещо е, че ние имаме хората и оборудването, които могат да контролират границата и да извършват регистрацията, където хората да пресекат легално границата. Македония вече използва за такива цели своята армия", подчерта Никола Попоски. През изминалата година от Гърция в Република Македония пристигнаха над 700 хил. мигранти. Всички те пристигаха организирано от гръцките власти с автобуси и влакове до македонския граничен град Гевгелия.